Çocuğum Okula Başlamaya Hazır Mı?

ÇOCUĞUM OKULA BAŞLAMAYA HAZIR MI?

Çocuğun yeni okula başlaması hem aileler hem de çocuklar için oldukça heyecan verici bir durum. Çünkü ilk defa aileden uzaklaşan çocuklar, insan iletişimini ve insanlarla birlikte olduğu durumlarda nasıl davranması gerektiğini okul sıralarında kavrıyorlar. Heyecanlı olduğu kadar zorlukları da var tabi bu durumun. Çocuğum aileden ayrılıp toplumda kendine yer edinebilecek mi? Mevcut kurallara uyacak mı? diye endişeleniyor olabiliriz. Bu sürecin çocuklar ve aileler için daha iyi geçmesi adına neler yapabiliriz?

AĞLAYABİLİR VE OKULA GİTMEK İSTEMEYEBİLİR

Çocuğun aileyle güvenli bağ kurması çok önemlidir. İlk olarak çocuğun aileyle kurduğu bağ daha sonra çocuğun insanlarla olan iletişimini ve insanlara olan güvenini etkileyecektir. Güvenli bağlanmayı güçlü tutmak adına çocuğa baskıcı bir tutumla yaklaşmamamız gerekir. Kendi hayatımızdan ve kendi sorumluluklarımızdan örnekler vererek sorumluluklarını yerine getirebilmesi hususunda cesaret kazandırabiliriz.

ÖZGÜVEN PROBLEMİ YAŞAYABİLİR

Kaygılı ailelerin çocukları da kaygılı olur. Çocuk ailenin yansımasıdır. Çocuğun kaygılı olmaması için ailenin de kaygılı olmaması ve çocuğa kendi kaygısını hissettirmemesi gerekir. Dolayısıyla bu kaygı çocuğun özgüvenini etkileyecektir ve onu çekingen bir birey yapacaktır. Aynı zamanda çocuğun okul eşyalarını ailesinin değil kendisinin seçmesi daha sağlıklı olacaktır. Bu çocuğun kontrol etme becerisini geliştirir ve özgüveni arttırmada önemli derece rol oynar.

AYRILIK KORKUSU YAŞAYABİLİR

İlk zamanlarda çocuğun aileden ayrılırken korkması gayet normaldir. Fakat bu durumun çok fazla uzamaması gerekir. Sürekli korkan ve okula gitmek istemeyen aileden ayrılan çocuk ileriki zamanlarda güvensiz bağlanmayla birlikte kişilik bozukluklarını da beraberinde getirebilir. Bu süreci çok fazla uzatmadan çocuğu bir psikoloğa getirmek ve bu problemin altında yatan dinamikleri incelemek gerekir.

Psikolog Beyza Arpacı

Menü